ACCÉS A INTERNET

PROVEÏDOR DE SERVEIS D'INTERNET

Ofereix principalment servei d'accés a Internet, afegint-hi altres serveis relacionats, com ara correu electrònic, allotjament web o blogs, entre altres, inicialment de pagament, però amb el temps van passar a ser de franc.

Generalment, un ISP cobra una taxa mensual al consumidor que té accés a Internet, i el preu varia segons la velocitat de connexió i els serveis que ofereixin. El terme que s'utilitza per denominar la velocitat d'Internet és amplada de banda. A més amplada de banda, més velocitat.

En les connexions de banda ampla, l'usuari sempre està connectat  i les velocitats poden variar.

AMPLE DE BANDA

El concepte d'ample de banda es va popularitzar en les últimes dècades a partir de la massificació de l'ús d'Internet. En la informàtica, es coneix com a ample de banda a la quantitat de dades que poden enviar i rebre en el marc d'una comunicació. Dit ample de banda sol expressar-se en bits per segon o en múltiples d'aquesta unitat.

NAVEGADOR

Navegador es referix a la persona especialitzada en el maneig de navilis o aeronaus, conegut també com a navegant. En informàtica, el programa que permet accedir als distints llocs d'Internet o una altra xarxa informàtica de comunicacions i navegar d'un a un altre utilitzant hiperenllaces és conegut com Navegador Web. 

El navegador Web permet connectar amb els servidors de la xarxa per a accedir als documents d'hipertext (HTML) i als seus arxius associats (les pàgines Web) i seguir les connexions de document de pàgina en pàgina. 

El servidor pot estar en una xarxa privada (intranet) o en Internet.

PARTS D'UN NAVEGADOR

Barra de títol
  En esta barra es mostrarà el títol de la pàgina. És a dir, la qual cosa la pàgina tinga com contingut dins de l'etiqueta . També sol carregar la icona (o favicon) associat a la pàgina.

Menús
   Estos són els típics menús de finestra. En ells trobarem les opcions típiques des d'Obrir un arxiu, Copiar el texto,... fins a les específiques dels navegadors com són la gestió de Marcadors (o favorits) , historials, ferramentes del navegador,...

Barra de ferramentes
   Esta és la barra que càrrega les diferents ferramentes associades al navegador. Les més importants solen ser les següents:
  • Barra de navegació, ens carrega les icones que ens permeten navegar per la web. Anar avant, arrere, recarregar, parar la carga,... 
  • Barra de marcadors, ens posa les opcions de favorits d'una forma visual i de ràpid accés. 
  • Barra de busca, els navegadors solen vindre amb accessos directes a buscadors com Google o Ask.
  • Nom del servidor, és el nom que se li haja donat a la màquina. Sol ser representatiu del lloc a què estem accedint. Per exemple, google, yahoo, flickr, youtube,...
  • Domini de nivell superior, serien les ultimes tres lletres del nom del servidor. Són molt recognoscibles i les més normals són .com, .net i .org. Aunque hay muchas variantes, .tv, .mil,… incluso asociadas a zonas geográficas .es, .fr, .uk,…
  • Subdominio, se usa cuando queremos que una misma máquina atienda a varios nombres. Se antepone delante del nombre de la máquina. Por ejemplo, nuestro nombre de servidor tiene subdominio, ayudaenlaweb. Siendo blogspot el nombre de la máquina y .com el dominio de nivel superior.Suele existir uno por defecto que es el www. Y hay otros que se suelen usar como “estándares” como el ftp,….
Pestanyes
   Els últims navegadors proporcionen la navegació en pestanyes. Açò permet tindre oberts uns quants llocs web en una mateixa finestra. Polsant entre les diferents pestanyes canviem de lloc de forma senzilla. Solen vindre amb un botó de + per a afegir noves pestanyes.

Barra de direccions
   Serà en la que inserim la URL de la pàgina que vullguem visitar. En ella anirem veient en que URL de la navegació estem costantemente.

Área de treball
   És on es carrega la pàgina web i l'àrea sobre el qual interactuarem.

Barra d'estat
   Sol donar informació dels enllaços quan passem sobre ells, de l'estat d'una pàgina quan es carga,...

   Depenent del navegador, i sobretot del seu antiguedad, potser certes parts existisquen i altres no. O bé, que certes parts siguen visibles des d'un primer moment o haja que indicar-li al navegador que es visualitzen.




ADREÇA URL


   URL són les sigles en anglès de uniform resource locator (en espanyol, localitzador uniforme de recursos), que serveix per a nomenar recursos a Internet. Aquesta denominació té un format estàndard i el seu propòsit és assignar una adreça única a cadascun dels recursos disponibles a Internet, com ara pàgines, imatges, vídeos, etc.

   No s'ha de confondre amb URI, que significa uniform resource identifier (identificador de recursos uniforme, en espanyol).



   Un URL certament pot ser un URI, però no a l'inrevés, ja que URL és un subconjunt d'URL.

PARTS D'UNA ADREÇA URL:


protocolo://servidor:puerto/directorio/pagina


   Protocol: és el format en què es van a intercanviar les dades nostre navegadores i la màquina de destí. Hi ha diferents protocols, depenent del contingut que vullguem intercanviar. Així, per exemple, el http (hypertext transfer protocol) és per a la visualització de pàgines web, ftp (file transfer protocol) per a transferir fitxer, mail per a transmetre correus electrónicos,...

  Servidor: és el nom de la màquina destí. Este es compon de dos parts. El nom del servidor i el domini. Exemples de nom de servidor serien: www.yahoo.com, www.google.com, ayudaenlaweb.blogspot.com, www.manualweb.net, ... 

    Port: és un número i correspon a un punt específic d'entrada a la màquina. Sol anar associat al protocol, és a dir, a l'usar un protocol, per defecte se li assigna un número de port. Així el protocol http sol usar el port 80. És per això que no s'especifica al posar la URL. Inclús, alguns navegadors, al posar-ho en la URL, ho oculten. Altres ports són el 21 per al ftp,... 

   Directori: açò és igual que els directoris dels sistemes operatius. Es decir, las carpetas de Windows. Nos sirve para organizar las páginas que tenemos en el servidor y su estructura es jerárquica. Podemos anidar unos directorios en otros.

   Pàgina: representa a la página web en concreto y es la que tiene el contenido en cuestión.Una URL certament pot ser una URI, però no al revés, ja que URL és un subconjunt d'URI.

TECNOLOGIES MÉS UTILITZADES PER CONNECTAR-SE A INTERNET

   Per cable: La connexió per cable és cada vegada més popular i utilitza la mateixa infraestructura que la del servici de cable contractat, la qual cosa facilita la instal·lació. Molts servicis de televisió per cable oferixen en el paquet l'accés a internet amb distintes velocitats.

    ADSL: Un mòdem convertix la informació en un senyal elèctric que la transforma en una freqüència diferent de la utilitzada per a la veu, d'esta manera un senyal no interferix en l'ús del telèfon. Açò vol dir que es pot navegar per internet i utilitzar el telèfon al mateix temps.

    PLC: És una de les més interessants formes de connexió d'avui en dia, ja que aprofita les línies elèctriques per a transmetre dades a alta velocitat.

   Banda Ampla Mòbil: Tipus d'accés a internet de forma sense fil que és diferent del Wi-Fi, i permet àmplia mobilitat de l'usuari que es connecta.
No obstant això, la màxima expressió, almenys fins hui, és l'aparició en el mercat de l'estàndard 4G, el qual permet rebre i enviar dades a velocitats abans impossibles d'aconseguir, la qual cosa ens brinda la possibilitat de veure vídeos en qualitat HD i escoltar música directament des del núvol, entre altres.

   Satèl·lit: És la manera de connectar-se a la Xarxa on no arriben els cables de l'ADSL ni les antenes de la telefonia mòbil. Per molt aïllada que estiga una zona, hi ha cobertura fins en la muntanya més remota.

   WIMAX: Tecnologia de comunicació semblant al WiFi però per microones amb abast superior als 30km i velocitats de fins a 124Mbps.

Comentarios

  1. rataattatatatatatatttttttttttttttttttttttttattatataattataatatta REEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

TIPUS DE XARXES INFORMÀTIQUES

CONCEPTES BÀSICS SOBRE XARXES

DISPOSITIUS MÒBILS INTERCONNECTATS