TIPUS DE XARXES INFORMÀTIQUES

Una xarxa informàtica és un conjunt de dispositius interconnectats entre si a través d'un mitjà, la finalitat del qual és intercanviar informació i compartir recursos i serveis. 

Es classifiquen en 2 tipus: els que gestionen l'accés i les comunicacions en una xarxa (mòdem, router, switch, access point, bridge, etc.) i els que es connecten per a utilitzar-la ( ordinador, notebook, tablet, mòbil, impressora, televisor intel·ligent, etc.).


Existeixen multitud de tipus de xarxes atenent a diversos criteris. Alguns d'aquests són:
  • segons el seu abast o àrea de cobertura
  • segons el seu nivell d'accés o privadesa
  • segons la seua relació funcional
  • segons la seua topologia



SEGONS EL SEU ABAST O ÀREA DE COBERTURA

          1. RED DE ÁREA PERSONAL (PAN)
Parlem d'una xarxa informàtica de pocs metres, paregut a la distància que necessita el Bluetooth del mòbil per a intercanviar dades. Són les més bàsiques i servixen per a espais reduïts, per exemple si treballes en un local d'una sola planta amb un parell d'ordinadors.

L'opció més habitual, no obstant això, per a augmentar el ràdio de cobertura i per a evitar la instal·lació de cableja estructurat, sol ser la compra d'un router i la instal·lació d'una xarxa d'àrea local sense fil.

          2. RED DE ÁREA LOCAL (LAN).
És la que tots coneixem i la que sol instal·lar-se en la majoria de les empreses, tant si es tracta d'un edifici complet com d'un local. Permet connectar ordinadors, impressores, escàners, fotocopiadores i molts altres perifèrics entre si perquè pugues intercanviar dades i ordes des dels diferents nodes de l'oficina.

Les xarxes LAN poden comprendre des dels 200 metres fins a 1 quilòmetre de cobertura.

          3. RED DE ÁREA DE CAMPUS (CAN).

Xarxes d'àrea local instal·lades en àrees específiques, però al seu torn totes elles estarien interconnectades, perquè es puguen intercanviar dades entre si de manera ràpida, o puga haver-hi connexió a Internet en tot el campus.

          4. RED DE ÁREA METROPOLITANA (MAN).
Molt més àmplies que les anteriors, abasten espais metropolitans molt més grans. Són les que solen utilitzar-se quan les administracions públiques decideixen crear zones Wifi a grans espais. 

          5. RED DE ÁREA AMPLIA (WAN).
Són les que solen desplegar les empreses proveïdores d'Internet per cobrir les necessitats de connexió de xarxes d'una zona molt àmplia, com una ciutat o país.

          6. RED DE ÁREA DE ALMACENAMIENTO (SAN).
És una xarxa pròpia per a les empreses que treballen amb servidors i no volen perdre rendiment ja que manegen una enorme quantitat de dades. Solen utilitzar molt les empreses tecnològiques. 

          7. RED DE ÁREA LOCAL VIRTUAL (VLAN).

Les xarxes VLAN s'encadenen de forma lògica (mitjançant protocols, ports, etc.), reduint el tràfic de xarxa i millorant la seguretat. Si una empresa té diversos departaments i vols que funcionen amb una xarxa separada, la xarxa VLAN.


SEGONS EL SEU NIVELL D'ACCÉS O PRIVADESA

          1. INTERNET

És una xarxa mundial de xarxes d'ordinadors, es caracteritza per ser d'accés públic i permetre als seus usuaris comunicar-se i compartir informació i serveis.

          2.INTRANET

És una xarxa local que utilitza eines d'Internet com web, correu electrònic, ftp, etc que es pot considerar com una Internet privada que funciona dins d'una mateixa institució.

          3.EXTANET

És una xarxa privada que connecta diverses intranets, utilitzant com a mitjà de comunicació internet.

SEGONS LA SEUA RELACIÓ FUNCIONAL

          1.RED CLIENTE / SERVIDOR.

La xarxa Cliente/Servidor és aquella xarxa de comunicacions en què tots els clients estan connectats a un servidor, en el que se centralitzen els diversos recursos i aplicacions amb què es compte; i que els posa a disposició dels clients cada vegada que estos són sol·licitats.

          2. IGUAL A IGUAL (P2P)

Una xarxa igual a igual tots els equips poden ser client i servidor al mateix temps, és a dir, no hi ha equips clients exclusius ni servidors dedicats. Per exemple, la xarxa de la figura està formada per quatre computadores personals, cada una de les quals pot ser client y/o servidor de les altres tres.

SEGONS LA SEUA TOPOLOGIA

          1. BUS O EN LINÍA

Es caracteritza per tindre un únic canal de Comunicacions (denominat bus, troncal o backbone) al qual es connecten els diferents dispositius.

          2. ANELL

En una topologia en anell cada dispositiu té una línia de connexió dedicada i punt a punt només amb els dos dispositius que estan als seus costats. El senyal passa a ho vaig de l'anell en una direcció, o de dispositiu a dispositiu, fins que aconseguix el seu destí. Cada dispositiu de l'anell incorpora un repetidor.

          3. ESTREL·LA

Una xarxa en estrela és una xarxa en la qual les estacions estan connectades directament a un punt central i totes les comunicacions s'han de fer necessàriament a través d'este. Els dispositius no estan directament connectats entre si, a més que no es permet tant tràfic d'informació.

          4. ESTREL·LA EXTENGUDA

Molt pareguda a l'anterior, però en este cas algunes de les computadores es convertixen en el node principal o transmissor de dades d'altres computadores que depenen d'esta.

          5. XARXA EN ARBRE

És molt pareguda a la xarxa en estrela, però no té un node central. Tenim diversos hub o switch, cada un transmetent dades a una xarxa en estrela. El principal desavantatge és que requerix diversos hub i gran quantitat de cable, per la qual cosa resulta més costosa, però al no estar centralitzat, s'evita el problema de la interferència de senyals i una millor jerarquia de la xarxa.

          6. EN MALLA

Tots els nodes estan interconnectats entre si. D'esta manera, les dades poden transmetre's per múltiples vies, per la qual cosa el risc de ruptura d'un dels cables no amenaça al funcionament de la xarxa. Tampoc requerix d'un hub o node central i s'evita el risc d'interrupcions i interferències.

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCEPTES BÀSICS SOBRE XARXES

DISPOSITIUS MÒBILS INTERCONNECTATS