SISTEMES OPERATIUS

QUÈ ÉS UN SISTEMA OPERATIU?


Un sistema operatiu és un grup de programes que fan de supersecretari: és l'intermediari entre nosaltres i la màquina, i s'encarrega d'organitzar el munt de tasques que fa l'ordinador. 

Un ordinador sense sistema operatiu no funciona. Quan es construeix un ordinador primer cal instal·lar-hi el sistema operatiu.


QUINES SÓN LES SEUES FUNCIONS PRINCIPALS?


  1. Gestionar la CPU: S'encarrega d'administrar la CPU que estarà repartida entre tots els processos que s'estiguen executant. 
  2. Gestionar la RAM: Per a assignar l'espai de memòria a cada aplicació i a cada usuari, en cas de ser necessari. Quan esta memòria es fa insuficient, és més lenta. 
  3. Gestionar l'I/O: El sistema operatiu crea un control unificat dels programes als dispositius, a través de drivers. 
  4. Gestionar els processos: S'encarrega de que les aplicacions s'executen sense cap problema, assignant-los els recursos que siguen necessaris perquè estes funcionen. 
  5. Gestionar els permisos: Garantix que els recursos siguen només utilitzats per programes i usuaris que tinguen les autoritzacions que els corresponguen. 
  6. Gestionar els arxius: Lectura i escriptura en el sistema d'arxius, i els permisos d'accés a ells. 
  7. Gestionar informació: El sistema operatiu proporciona informació, que posteriorment serà utilitzada a manera de diagnòstic del funcionament correcte del computador.

DIFERENTS SISTEMES OPERATIUS


WINDOWS: El sistema operatiu més estès entre els usuaris comuns és el Windows de l'empresa Microsoft. Es diu Windows perquè utilitza finestres de treball a la pantalla del ordinador. Per ser utilitzat has de pagar a l'empresa. 

LINUX: És un sistema operatiu de lliure distribució, això significa que no hem de pagar per utilitzar-lo. Linux és tan potent com Windows, gratuït i més flexible
Forma part d'un moviment mundial que treballa pel programari lliure. Milers d'informàtics de tot el món hi col·laboren i amb les seves aportacions, van creant i perfeccionant programes.

MAC OS: Un sistema operatiu creat per Apple Computer per a ordinadors d'Apple. Destaca per la seva estabilitat, potència gràfica i facilitat d'ús. El Mac OS va ser el primer sistema operatiu comercial que incloïa interfície gràfica d'usuari, que es va vendre a l'any 1984. El propi OS X no està exempt de fallades però, OS X funciona de manera molt més fiable que Windows.

SISTEMES OPERATIUS MÒBILS: Cada tipus de mòbil te un sistema operatiu diferent, a continuació teniu una taula per a què pogau observar quin sistema operatiu pertany a cadascun. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

TIPUS DE XARXES INFORMÀTIQUES

CONCEPTES BÀSICS SOBRE XARXES

DISPOSITIUS MÒBILS INTERCONNECTATS